21 February 2007

Kirkyama sergisi





Gecen pazar gunu bir Amish kasabasi olan Lancester County'deydim, el isi sergisine denk geldim ve su yanda gorulen yatak ortulerinden ancak ikisini fotograflayabildim. O kadar kalabalikti ki.. Ustteki bayan, iki sene once gittigimde de oradaydi.

Alttaki ortunun fiyati $595 mis. Bir ortuyu yapmalari yaklasik 12 haftalarini aliyor ve imece usulu calisiyorlarmis. Kasabadaki hemen hemen tum bayanlar, genc kizlar dahil, kirkyama yapmasini biliyorlarmis.Desenleri kendileri yaratiyor ama kendilerine sanatci denmesinden hoslanmiyorlarmis.

Asagidakiler de Amish oyuncaklari. Elektrikli alet kullanmadiklari gibi, oyuncaklari da sade. Genelde ahsap oyuncaklarla doluydu sergi. Bez bebekler de oldukca coktu, ve hepsi bir ornek giyimliydi normale uygun olarak.


















Alttaki tavuk aynen goruldugu gibi tuyu yolunmus, oldukca yumusak ve benim asla dokunamiyacagim sekilde putur putur. Biri tavugu bankin ustune bu sekilde oturtmus , ben fotografladiktan sonra dokunup, hemen elimden atip, uzanik halde biraktim. Ama iki haftada bir evime en yakin Amish markete gider, onlarin yetistirdigi koy tavugumu alir, haslar, suyunu da turlu turlu eklerim yemeklerime. Amerika'da yasayan arkadaslara kesinlikle oneririm bu hormonsuz tavuklari.



5 comments:

Ayçiçeği said...

Bu kadar konfora alıştıktan sonra Amish'lerin yaşam tarzlarını anlamak zor geliyor bana. Ama yaptıkları işler çok güzelmiş.
Ben alt resimdeki tavuğu da oyuncak zannettim :) Meğer gerçekmiş :)) Gerçek, değil mi?

NAZLICA said...

Sanemciğim çok hoş bir konu ve bilgiler.Hala eskiye dayalı yaşamaları çok entresan. Düğün törenleri okudum, inanamadım. Bu yüzyılda Afrikadaki kabileler, aborjinler gibi yaşıyorlar. Yaptıkları patchwork işler şahane. Hiç de kolay birşey değil. Emek ve sabır. Kasaba halkında bu var ve takdir ettim doğrusu. Teknoloji iyi mi kötümü hala karar veremiyorum.Çok öptüm seni kendine iyi bak, sevgiyle kal.

Sanem said...

Yok tavuk gercek degil Aycicegi ;) Boyna baksana tavuktaki, gercek olmucak kadar uzun duruyor sanki ;)

ciceklibahce said...

Tavuk çok korkunç gözüküyor!!

Sanem said...

Nazli'cim gercekten cok emek ve zaman harciyorlar, dikis makinesi ile birkac gunde bitebilcek bir is halbuki..

Ciceklibahce gercekten cok sahici gozukuyor ama :)