21 May 2007



Bu yaz en sıcak yaz olacak denilirken, bir yandan da susuzluk alarmı kapıdayken, ve yaklaşık 30 sene sonra bize kuraklık kesin gözükürken, şu orman yangınları olacak iş mi? Çıkan yangınların çoğunun insan hatası olduğu ise daha da sinir bozucu. Daha geçen senelerde, Muğla'nın zaten çoğu yeri yanmışken, şimdi de o gencecik fidanlar mı yanıyor yoksa?
Aylardan henüz Mayıs, bakın Mayıs haberlerine:



Piknik sever kardeşim, sen iki ip atlayıp, bir mangal yapıp gidiyorsun da, orada senden sonra yaşayan canlılar var, hadi onu da geç, o orman olmazsa, oksijensiz beyinden şu durumda ilk sen zarar göreceksin. Sen, sigaranı seyir halindeki aracından fırlatan arkadaş, o sönmeyen sigara, döner dolaşır, hepimizi yakar. Ben her yangın haberinde bunu düşünürüm; kim suçlu pek ala biliyor kendini, kim ihmal ettiyse dikkat etmeyi, kim ''amaan bana ne'' dediyse sözüm ona.
Ormanlar yitip gidicek, ondan sonra bonsailarla evi doldursan ne çare.


24 comments:

Admin said...

Mrhaba Sirinem,
haklisin, cok haklisin yerden goge kadar:)) gulerim bazen aglanacak halimize, sinirler biraz gergin ondan herhalde.Evde bir tane bonzaim var, artik her bakista seni hatirlayacagim, ama hic orman yakmadim vallahi. Sigara icen biri olarak hep izmaritime sahip cikmisimdir. Canim saglikli ve mutlu bir hafta dilerim, sevgiyle kal...

[ fiкяiмiи iиcє güℓü ] said...

Daha da artacak maalesef.:((( Bireysel duyarlılık ne kadar çok sorunun çözümü aslında.. nasıl ki kişisel öküzlük (öküzlerden özür diliyorum) bir ormanı yok edebiliyorsa...

Anonymous said...

Bunlari anliyacak insanlar varmi ulkemizde bilemiyorum, Cogu insanimiz cok duyarsiz.Ne zaman duyarli olacagiz, elimizdekilerin kiymetini bilecegiz bilemiyorum ..
Yanan sadece ormanlarımız değil;
geleceğimiz de ormanlarımızla beraber yanıyor...
Ne diyelim Allah yardimcimiz olsun..

Berceste said...

Suçlu sadece cahil insan mı? Seda Sayan'a söyleyelim, bir anlatıversin önemini, belki anlayan çıkar! Biz geçen gün St James Park'ta piknik yaptık, anında görevliler yanımıza geldiler, lazım olur deyip torba bırakıp gittiler. Hiç yokmuş gibiydiler, ama anında yanımızda bittiler... Takip önemli yani, saldım çayıra, mevlam kayıra işe yaramıyor!

pecete said...

Sanem; bizimkiler Marmaris'te yaşadıkları için onları ziyarete gittiğimizde Muğla'daki yangından kalan manzarayı üzülerek seyrettik. Umarım aklımız başımıza devşiririz. Gidenin geri gelmeyeceğini öğreniriz ki elimizdekilere sahip çıkabilelim. Not: Bebi seni çok özlemiş. Senin için bir fotograf pozu verdi, haberin olsun...

Anonymous said...

Sanirim en iyi care, ormanlarda piknik alani kurmak, mangallari yerlestirmek. En azindan kontrol altinda olur, aksamlari hangi noktalara bakilacak, bilinir. Baska yerde piknik yapani da cok buyuk para cezasiyla cezalandirmak.

www.elifsavas.com/blog

BALDAN TATLI said...

Kıymetini bilmiyoruz elimizdekilerin. Anca kaybedince. Sonumuz belli. Çöle döneceğiz.

asliberry said...

Sanem sanırım bizim çocuklar ağaçsız yaşamın formüllerini aramaya başlasalar iyi olur. Yok yok Yaman bilim adamı olsun.

NuR said...

Canım ya, biz medeni dünya insanları da:)) Kızılderili şef gibi "bu dünya bize miras kalmadı, biz torunlarımızdan ödünç aldık" diye düşünseydik ve ona göre yaşasaydık bugün dünyada yaşanan olumsuz çevre koşullarının hiç biri ortaya çıkmayacaktı. Yazlıkta her sene kesilmek istenen bir ağacın stresini yaşıyor,çiçeklerime gelen arılardan şikayetçi mağdur komşularla uğraşıyorum. Ağaç kesip kameriye yapmak isteyenler de cabası. Yeşili ve dünyamızı sevmiyoruz, kendimizi sevmiyoruz ki......
Sevgiyle kal

mrl's page said...

Ben yeni nesilden çok umutluyum...
Aileler daha bilinçli, dolayısıyla öngörülenler dikkate alınarak yetişen bir nesil var.
Yada ben fazla iyimserim :)

Dilerim bu yaz yanmaz dünyanın ciğerleri...
~mrl~

Anonymous said...

Ne güzel anlatmışsın Sanemciğim..
Susuz, yeşil görmeye hasret olacağız bu gidişle.. Bu yaramız artık kanamasın..

Punto said...

Kıymet bilmeyen bir toplum olduk gitti. Ciğerlerimizi yaktığımızın ne zaman farkında olacağız bilemiyorum.
Bu arada kasten yakılan ormanlar da var. Terörün en kolay yaptığı iş. Orman yakmak.

Pınarın Kulubesi said...

Sanem ne doğru yazmışsın,
mangalı yakıp giden umarsızlar, sigarasını söndürmeden atanlar, orman burası ne olacak deyip çöpünü ortalık yere bırakanlar...
Böyle vatandaşlarımıza kızıyorum ama suç kimin, onların mı yoksa onları eğitmeyi ve de kontrol edip cezalandırmayı bilmeyen devletimizin mi...
Etaminin de çoook güzel, yine hevesimi tırmandırdın:)
sevgiler

Selen said...

Sanemciğim,
Ben de ne zaman bir orman yangını duysam içim sızlar. Sorumsuzca mangal ve ateş yakanlar, arabasından sigara fırlatanlar, cam kırıp yerde bırakanlar (güneş ışığıyla mercek görevi gördüğünden çok tehlikeli), daha ne düşüncesizce hareket eden milyonlarca Türk insanı ve bu insanların aile olup aynı kendileri gibi çocuklar yetiştirerek katlanarak arttıkları bir Türkiye...
Umarım bu yaz yangınsız geçer. Sevgiler canım

bembi said...

o kadar umutsuzum ki bu konuda.. aylardır içim içimi kemiriyor..

Sndrfknella said...

Sırf bu yüzden yaz gelmese diyorum her sene. Bizim görebildiğimiz yanan ağaçlar. Onların cayır cayır yanması yeteri kadar iç acıtırken ya yuvası o ağaçlar olan ya da o ormanda yaşayan ve alevler arasında kalan hayvancıklara ne demeli. Nasıl bir eğlenme ya da tatil anlayışıdır bu "Ormanda mangal yapmak" Allah aşkına??? Ya da nasıl bir vicdansızlıktır biten sigaraları arabanın camından dışarıya fırlatmak. Ya cam şişede içkilerini bitirdikten sonra dışarı atıp yüzlerce mercek yaratıp yangına davetiye çıkartanlar??? Çok fena... çok!

Sanem said...

Hatice'cim demek sen de o minyatür ağaçları seviyorsun ;)

İncegül, ben artık öküzlükle işi olana meydanı bırakmamaya karar verdim ;)

Sevilay, yok çoğu insanımız değil, duyarsız olanların limiti yok o kadar, her yönden sırf orman da değil, nerde nerede ve nasıl zarar verebilir tahmini zor ;)

Berceste, haklısın, bizdeki mesire yerleri görevlileri benim bildiğim girişte para toplar gişeden, gerisinde takip edilir mi bilmem. Cahil değilde duyarsız insandır en tehlikesi, etrafini sevmeyen, benim malıma bişi olmasın gerisinden bana ne diyen zihniyet. Kişi kendini kontrol etmeli aslında.

Pecete, Muğla'lılık var mı serde? Hemşeri mi çıkıcaz yoksa? Bebi'nin fotoğrafina bayıldım, o gülüşün bana özel olduğunu da bildiğimden, ayrı mutlu oldum. Öperim, öperken de yerim ben onu. Çook teşekkür ederim Pecete.

Elif, korumalar daha çok olmalı, bir de dediğin gibi her ağaç altına yayılmamalı.

Baldantatlı, 30 sene sonrasında çöle döneceğimiz zaten şu an aşikarmış, öyle rapor düzenlenmişti yanılmıyorsam.

Aslı, aslında çocuklar çok şansız değil mi, bizim zamanımızda ailelerin bu kadar endişeleri var mıydı ki?

Sanem said...

Şennur, o yazlıkçıları iyi bilirim, az görüşürüm. Arılardan şikayet etmek yerine, sağlıklarına duacı olmalı, zira bu yeşillik onların sayesinde.

Mrls, evet en iyimser yorum seninkiydi, hatta ben de acaba ben yeni nesile hiç mi güvenmiyorum diye kendimi didikledim şu an.

Bilun'cum susuz bir yaz geçeceği kesinmiş, nasıl olcak bu işler bilmem.

Punto amca, dediğiniz gibi bu yangınların çoğu da teröre verilen kurbanlardan aslında. Yaptıklarınla kalmazlar umarım.

Pınar'cı sen elindekileri bitir bakalım, sıra buna da gelir. Suçlu duyarsız olan, devlet de önlemini aksatıyorsa ki aksatıyor, haklısın. Sonucta baştakiler de duyarsızsa, bizim onları ayıltmamız lazım belkide.


Selen, umarım güzel bir yaz geçer, bu konular da kapanır gider.

Bembi, bu yaz daha çok yangın bekleniyor diyor ya basın, belki de daha çok tedbir imkanlarını da duyrulursa, kim bilir beklenenin tersi olur.

Sndfrknella'cım, benim de o hayvanlara çok içim yanar, kaçışan, bağıran hayvanlar. Selen'in de senin de hatırlattığın gibi cam parçalarını atlamışım ben.

B5 said...

Ben inanamiyorum bu kadar yanginin tesadüfen ve kazara olduguna..
Bulana (bulabilirlerse) cok agir cezalar vermek ve bunu -bangir bangir duyurmak- guzel caydirici hos bir cozum olabilir. Cezanin surekli ve etkili yapilmasi gerekiyor elbette..

Ne bencil dusunceler var insanlarin kafasinda...

Admin said...

Sevgili Sanem'cigim,
Ben dogal olan seyleri daha cok severim, benim bonzaim meraktan ve kizima dogumgunu hediyesinin yaninda bir demet cicek yerine cope atilmayacagini dusunerekten ilave alinmis bir hediye idi. Bir ara soldu ama budama sayesinde onuda yasattim sevgi ve alakanin bir cok seyi yasattigi gibi. Hatta o kadar dogaciyimki, yillarca kucucuk maasimdan dogayi koruyan dernekler varya hani,(isimleri pek lazim degil)Avrupa uzerinden insanlarin kredi kartini bir kere eline gecirdimi bir daha kurtulamayacagin cinsten olanlara yillarca aidat odedim:)) Yani uzun sozun kisasi bu bonzai sevenler kategorisinde olmak pek hosuma gitmedi.
Sevgilerimle...

Sanem said...

B5, genelde bulunmuyor sanirim bu isin sorumlulari, ben ender rastliyorum haberlerde. Genelde kazara oldu denilir, ve konu kapanir.


Hatice'cim, kategorilestirme durumu yok canim, ben de aynen senin gibi dusunuyorum ustelik, ama senin gibi olamadim, tek bonzaim vardi onu da yasatamadim, yanlis anlasilmaya cok elverisli bir cumle olmus benimkisi, ozur dileirm canim.

Anonymous said...

Ben bayilirim bonzailere, minik minik, evimde sanki orman havasi. Bonzai seviyor olmak, dogal ortami sevmiyor demek degil ki, ben yazidan bu anlami cikarmadim sahsen. Siz nasil kuruttunuz ona sasirdim ama.

Sanem said...

Sevgili Incilay, merhaba, ne güzel bir isimmiş bu. Yazı dılı boyle bır seydır, mimikler işin içinde olmayınca, yanlış anlaşılabilinir ama ben yanliş anlayanın ifadesine bakarım, bunu bana söylüyorsa hoşuma gider, bir kere daha severim. Bu arada ben o mınık agaclara bayılırım, bana hobbitleri çağrıştırır.

Admin said...

Canim benim, yanlis anlamis olduguma su an kesin inaniyorum, lutfen kusuruma bakma Genc Arkadasim.
Guzel bir hafta dilerim, sevgiler...