28 May 2007

Alinazik demişken...


Sevgili Sndrfknella, portakal sulu pırasadan sonra, ne iştah açıcı tariflemiş alinazik kebabını bir bakın. Kendisine de dedim ya, nerde öyle güzel patlıcanlar burada. Topan patlıcan alırsın, diri diri olur, ama közler bakarsın sırf çekirdek çıkar içi, onun da görünümü bozar işi. Uzun karnıyarıklık patlıcanlara gelince, el yakar, neredeyse üç dolar civarındadır yarım kilosu, Italyan patlıcanıdır, burda yetişmez lakin. Sonra bu yukarıdaki iki renkte de bulunan minyatür patlıcanlar koşar imdada. Soymaya kıyamazsın, zira kabuğunu ayırırken iyice küçültebilirsin. En güzeli mangalın üzerine atmaktır, közlensin gitsin, proteinin yanında nikotin garnitürü olsun. Veya benim yaptığım gibi dörde bölüp, uzun şeritler halinde, yarım ay soğan, domates, tuz, zeytinyağ ve azcık da şekerle birleştirip, zeytinyağlı patlıcan yemeği yaparsınız. İddialı değilim tarifimde, siz gene de bir bilene sorun.




Tarif demişken, geçenlerde de çoğunluk tarafindan rezene diye bilinen, bizim bölgede ise arapsaçı diye tanınan otuma kavuştum. Aslında sırf otuma değil, bizim oralarda pek görmediğim köküne de rastladım. Tarifi, pek güzel tariflerin sahibi Tuba'nın penceresinden girip aldım, koklaya koklaya doğradım, pişirdim. Nefis oldu, ama yeşili azdı. Hem daha uzunu hem de yeşili bol olanı vardır halbuki, sırf onları kavurur taze soğanla, biraz da kırmızı pul biberle, yanında süzme yoğurt ile yersiniz. Arapsaçını da bulmuşken, acaba diyorum ebegümeciyi, kenkeri, tilkişeni ve hatta hardal otumu da bulur muyum? Kavurup yiyesim, bir çırpıda tüketesim var.





Ha, bir de şu var. Hani olurda kendimi aşıp, bloglar arasında düzenlenen yemek etkinliklerinden birine katılırsam, şu yandaki ile 'tavuk ye' etkinliğinde yer almak niyetim. Ama ne yapılır, haşlaması mı gider yoksa sac kavurmada mı iyi olur, karar veremedim. Yıkamışlar, pırıl pırıl yapmışlar, pişmeye hazır paketlemişler. Bir daha ki etkinlikte paylaşılmak üzere...


26 comments:

ycurl said...

Sanem,
Civarda bir Cin marketi varsa genelde onlarda chinese eggplant oluyor. Soyle uzun ve bizim patlicandan rengi acik ama lezzeti gercekten cok guzel. Hem fiyati el yakmiyor. Poundu 1$a satiyorlar burada. Tabii kucuk bir Midwest sehrinde yasiyorsan dedigim seyi bulman zor. Ama yine mutlaka Cinli vardir olmadi onlara sor ;)
Gecen gun ben de arapsaci aldim hem yesili fazlaydi. O kismini yumurtali yaptim ama koku icin senin denedigin tarifi deneyeyim.
Tavuk bacaklari konusunda bir sey diyemem ama bu ne ki Cin marketinde gordugum seylerden sonra bir sey degil :)

Admin said...

Merhaba Sanemcim,
bende Ycurl Arkadasin dedigi gibi chinese patlicanini tavsiye ederim, Turk damak tadina en yakin olani ama yinede bizim patlicanlardan daha hafif, su gibi bir sey tadi,iyi yani hic cekirdegi olmamasi. Canim mutlu ve saglikli bir hafta dilerim, sevgiler...
( yok, ben bu hafta evde Turk yemekleri haftasi ilan edicem,Ali nazik, manti vs.)

Sanem said...

Ycurl, demek ki Amerika'daki manav hakimiyeti Çinlilerin elinde. Bu fotograflar ve malzemeler de oradan zaten. O dediğin patlıcanı biliyorum, hem açık mor hem beyaz renkli değil mi? Ama ondan da karnıyarık olmaz ki, olsa olsa halka halka kızartılıyor, o da bizimkilerin tadını vermiyor.

Sen o zaman kurutulmuş, ayçekirdeği görünümündeki (Kıbrıs çekirdeği de olur) mikroskobik, hatta yumurtadan geçiş yapar yapmaz kurutulan balıkları da bilirsin, poşet içinde. Bu Çin'liler cidden garip.


Hatice'cim, taa Kanada'ya kadar uzandılar bunlar demek. İspanyolların elinde olsa bu market, eminim daha çok bize uygun çeşit çıkardı. O patlıcanları biliyorum, ama dediğin gibi, sulu zırtlak, kızarttınca da içi oyuluyor, sırf kabuk kalıyor sanki. Ben de sana çook güzel bir hafta diliyorum buradan ;)

NuR said...

Ahhh bizim patlıcanların yerini tutarlar mı?...Olsa olsa figüran olurlar. İmam bayıldı, karnıyarık, hünkar beğendi.....öf öf helede bol soslu kızartmalar
not:Mısır çarşısında harika bir küpe görülünce, kucaklanılıp terasa getirildi

Sndrfknella said...

Sanemcim ohh ne güzel yapmışsındır sen o zeytinyağlı patlıcanı :)))) Senin o minik patlıcanlardan sanki Güney usulü patlıcan dolması da olur. Fotoğraftan tam anlayamadım büyüklüğünü, ama limon kadarsa şayet 4-5 tanesinden dene bence. Mutlaka sen de biliyorsundur ama istersen Güney usulünün tarifini de yazarım canım :))))

Öpüldün :))

NAZLICA said...

Ah Sanemciğim ah, patlıcana bile özlem duyuyorsunuz ve ben buralarda sizin için üzülüyorum. Patlıcana birşeyler oldu son zamanlarda, sizmi şımarttınız bilmiyorum hiç fiyatları düşmüyor. Tabi sizinkiler kadar değil tabiki.Bir başkadır benim memleketim... Sevgiyle canım

ycurl said...

Sanem haklisin ondan karniyarik olmaz. Denemedim belki olur :) Ben musakka turu bir sey yapiyorum besamel soslu cok lezzetli oluyor. Bir de patlican salatasi.
Karniyarik icin o buyuk patlicanlardan kullanmistim ama kizartma yerine yariya kesip firinda kozluyorum. Belki cozum olur karniyarik ozlemine :)

Selen said...

Sanemcim,
Ay ne korkunç o tavuk ayakları, böyk :))
Senin patlıcan yemeğin en pratik ve lezzetli olanlardan bence. Ellerine sağlık canım. Arapsaçını da ot etkinliğinden beri deneyeceğim, aklımda. ama bakalım ne zaman.
Öpüyorum

Sndrfknella said...

Tavuk ayakları da sanki manikürü yeni bitmiş de kırmızı ojesinin sürülmesini bekleyen kadın elleri gibi geldi. Çoooook kötü... Çin'de köpekleri de böyle açık pazarda kesip kesip satıyomuş bunlar. İstediğin kadar paketliyolarmış falan. Çoooook kötü. İçim kalktı yine aklıma geldikçe. Kaçıyorum ben :))))

Öptümmmm

Anonymous said...

Merhaba, bu ne igrenclik bunlarida yiyorlar degil mi? Bende her gittigimde gorurum migdem kalkar. Patlicana malesef hasret kaliyoruz cogu zaman, ne yapalim tombik patlicanlarlan idare ediyorum bende . Senin tarifini bende yapiyorum gayet lezzetli oluyor. Rezeneyi hic denemedim, bir ara denemeyi dusunuyorum. Kuzu eti aldigim zaman insalllah .opuyorum..

Berceste said...

Sanem sana Çin marketi gezmeyi yasaklıyorum. Ne kadar garip, iç kaldıran şey varsa buluyorsun yahu :D Tavuk etkinliği geçti hem :P Şimdi şeker hastalarına göre tarif bulma zamanı, haberin olsun!

MeRaiL said...

Sakin yanlis anlama ama, bizim burada onlari kopekler icin aliyoruz ve bir cok insanda aliyor..:)

[ fiкяiмiи iиcє güℓü ] said...

Canım, ver adresini.. mis gibi patlıcan gönderelim sana. Şimdi tam mevsimi buralarda. Ben de senin tarifin gibi yapıyorum. Yaz günü hem hafif, hem lezzetli oluyor. Ellerine sağlık.:)
Ne midesiz bunlar Sanemcim.. ne bulsalar yiyorlar.

Anonymous said...

Közlenmiş patlıcan lafını duyar duymaz dışarı koşasım geldi; patlıcan almaya :) Zeytinyağlı patlıcan tarifini annem de yapıyor bazen; çok lezzetli oluyor :) Ellerine sağlık Sanemciğim..
Son resim de korku filmi gibiymiş ya :(

Anonymous said...

Rezene/ Arap Saci Italyan yemeklerinde cok kullaniliyor. Hatta bir risotto var, yesen parmaklarin da gider! :o)

Tavuk ayaklarini Cin restoranlarinda, dim sum yapanlarda hasliyor ve sosluyorlar. Tadi eh iste. Ben paca da sevmem. Demek milletin ayaklarini didiklemek bana uygun degil. Paca suyu severim ama.

Su bahsettigin, suzme yogurtla yenen rezene cok hos geldi bana. Ben yapayim onu. Ama yesil kismi cok az oluyor genelde. Olsun, iki taneden yaparim. Kokuyle de baska sey. Hardal otu var buralarda. Oburleri yok sanirim. Birkac kere isirgan bulmustum.

Italyan patlicanini cok ucuz satan yerler var etrafta. Italyan dediklerine bakma, cinsine diyorlar. Italya'dan geldigi yok. Ama bazi yerlerde lukus sayiliyor, haklisin.

Ben de Ali Nazik'i cooook severim. Daha dogrusu bizim ev cok sever. :o)

www.elifsavas.com/blog

Sanem said...

Şennur, hele bunlar yaz akşamları, deniz sonrası daha bir güzel olur. Patlıcan eşittir yaz yemeği benim için. Sana küpelinin fotoğrafını göndercem bir ara ;)


Sndrfknella, yok ben duymadım o dolmayı, ama gerçekten iyi fikir. Normal usul de olur sanırım di mi? Bu arada kırmızı ojeden başkası cidden gitmezdi bunlara ;))
Not: Domatesli pilav yaparken rondo değil rende kullanıldı ve azcık şeker eklendi, fark ortadaydı canım ;)

Nazlı'cım, hele sizin ordaki sebzeler nasıldır şimdi. Hem sırf patlıcana özlem duysam gene iyi, daha semizotu hasretim var sırada canım.

ycrl, geçen gün patlıcan ektim saksıya, bakalım nasıl olacak ;)


Selen, Arapsacını mutlaka dene, anason kokulu, nefis nefis... Kuzu etlisi de kavurması da tavsıye edilir.

Özgünce, maksat sebze yemeğiyse şayet, kuzu yerine tavuk da olur ve hatta bu sıcaklarda daha iyi bile gider sanki ;)

Berceste ;) Tamam zaten malzeme kalmadı, ama dur bir iki de balık resmi koyayım, söz. Diabet yemekleri demek, bir araştırmalı...

Merail, niye yanlış anlıyım, çok normal. Sonuçta ben de köpek beslerken ona özel kemik alırdım, Türkiyede vardı bu ayaklardan da ben mi almadım ;)Sevgiler.

İncegül canım, çook saolasın, onlar buraya gelene kadar pörsür gider ;) Yaz ayları için patlıcanın her türlüsü en hafiflerden oluyor.

Bilun ;) Annenin de ellerine sağlık canım, sana da afiyet olsun.

Elif, paça suyuna ben de laf söyletmem bak ;) Şöyle bol sirkeli... Süzme yoğurtla Rezene kavurmasını dene, beğenirsin eminim. O patlıcanların oradan gelmediği malum da, neden daha çok yetiştirmiyorlar allasen, iki tanesine 4$ etiket koymuş haspam geçen gene.

MorKoyun said...

Sanem'cigim bu son resimdeki arkadaslarin tavuk olduguna emin misin?:) Isin kiliciyla dogranmis alien parcalarina benzettim ben, ve hatta korktum bir an:))
Tavuk etkinligini bahane edip dunyayi ele gecirmeye gelmis olmasinlar?:))

Pınarın Kulubesi said...

Sanem
son resme gözüm takıldı,
bunlar tavuk ayakları değil mi ya:(
Çinli arkadaşım çok lezzetli olduklarından bahsediyordu:) Türkiye de bol bol Çin'e ihraç ediyormuş. Tavuk üreticileri epey sevinmiştir, çöpe gidecek şeyleri alan birileri buldukları için:) Koskaca Çin memleketi napsın 1 milyar başka türlü doymaz ki, ne bulsalar yiyorlar garipler...
Bunu okumasın Çinli arkadaşlar:))

Asortik Krep said...

Bu son resimdeki tavuk ayaklarını görünce deri ve kanat bile yemeyen biri olarak akşama gideceğim Çin restaurantının rezervasyonunu iptal ettim :)
iki ay uğramam ben şimdi Çin Lokantasına..

Oya Kayacan said...

Ben daha bu ayak ve ibiklerden kedi köpek maması yapıldığında kalmışım. Ulaaaaa, şimdi insanlarda mı yiyoooo bunnarııı?

Berceste said...

Saneeeem, nerelerdesin? Çek artık şu ayakları karşımızdan yahu :P

Sanem said...

Morkoyun, ben de ilk gördüğüm de hindi ayağıdır demiştim, fazla uzun geldiler gözüme. Bari paketliyip satıyorsun, tırnakları kes di mi ama?


Pınar, nasıl pişiriyorlarmış acaba, bence sadece haşlanır, öbür türlü ziyan olur ;) Bu Çinliler niye kilo almıyor ya, üstelik burada en çok kilo yapan yemekler Çin yemekleri seçildiydi, onlara niye işlemiyor bu durum.


Asortik, ben de deri yeme olayını, en son pişirdiğim ördeğin derisini temizlerken vazgeçtim, o gün bugün deriden uzağım, geriden ona keza. Derler ya bir derisi, bir gerisi lezzetli olur diye, laf işte. Ama memleketteki Çin yemekleri buradakilerden daha lezzetlidir ve kesin tavuk paçası yoktur. Umarım...


Oya, aynen öyleymiş ;) İbik dedin de, ben niye dikkat etmedim acaba, kesin bu marketde o da vardır aslında.

Berceste'cim ayak gidicek, ibik gelecek, hem daha dur, epitel dokudan yoksun bir canlı keşfettim, üzerinde araştırmadayım.

Pınarın Kulubesi said...

Doyduktan sonra yemek yememelerinden dolayı kilo almıyor olabilirler mi, bir de tatlı ile aralarının hiç olmamasıda olabilir. Çin de pastane olmadığını söylemişti, çikolatayı yedikten sonra bardak bardak su içerdi arkadaşım:)Bu bacakları kızartıp çıtır çıtır da yiyorlar sanırım.

B5 said...

Rezene sanirim Finocchio! Italyan mutfaginda binbir türlü tarif vardir onunla ilgili. Bende de ayni sekilde var. Tr de adinin Arap saci oldugunu bilmiyordum. Sadece cay olarak ictiklerini görmüstüm.
Inanilmaz faydali bir bitki olmasi yaninda, karanfil ve tarcin gibi tadini sevemediklerimden oldugundan bundan faydalanamiyorum ne yazikki..
Benim bildigim hep köklüdür ve öyle satilir ama, Tr de sadece saplari mi kullaniyor acaba?--
Finocchio kelimesi bu arada Italyanca da GAY anlaminda kullanilir insanlar icin.. Ama normal deyiste degil ne yazikki.. Nedendir hic anlamam.. Sakin Italyanlara Finocchio demeyin.. ;)

O kursakli hayvan bacaklari ise bana hep uzayli gibi, aliskanlik iste. Cinli ya da Cin de olsak normal gelecek demek..

Selamlar :)

NAZLICA said...

Sanemciğimmmm iyimisin, merak ediyorum seni. Seni kontrole geldim, yoksun :))) Sevgiler bir kucak. Kendine iyi bak

Sanem said...

Citir citir :)) Hakli olabilirsin Pinar, kemikler de yumusar iyice...

B5'cim, karanfil neyse de tarcini kullanirim arada. Bizim oralarda genelde saplari oluyordu pazarda, hatta bilmeyene satmazlar da, yabana gider, sen iyisi baska sey al diyiverirler, pahalidir ustelik. Anason iyidir ya, her turlusunu severim arada ;) Cook selamlar.

Geldim, geldim Nazli ;)