24 November 2007

Bir gün gecikme ile...

Ben tek günlük kutlamaların adamı değilim aslında, bu günlerde söylenenler, yapılanlar bana yeknesak gelir. Buna yılbaşı, sevgililer günü, anneler/babalar günü, ormanlarımızı koruyalım gibi bilumum günler de dahildir.

Bugün de bana göre en manevi tatmini olan mesleklerden öğretmenler günü, ama öğretmenler günü diye de tüm öğretmenlerin gününü kutlayasım yok işin açıkcası. Hem en önemlisi önce kendi kendimizin öğretmeni oluşumuz diye başka bir boyuta da geçebilirim ama kısa kesmek istiyorum. Bu düşünce ile ben bu mesleği layığı ile yapan, idealist, laik, yenilikçi, araştırmacı olan ve bu doğrultuda da öğrenci yetiştiren tüm öğretmenleri sevgi ile selamlar, büyüklerin ellerinden öperim.





Konu ile alakalı olması yanısıra, bu kaç yıl öncesinin bu filmini severek izlerim, bu da ordan bir bölüm işte.

7 comments:

Anonymous said...

Sanem ciğim bence de manevi boyutu çok yüksek fakat gereken değeri ülkemizde bulamamış bir meslek öğretmenlik. O yüzden benim de içimden gelmedi kutlamak. Öpüyorum...

Anonymous said...

Merhaba Sanem,
Filmi izledim,herşeyi anlatıyor.
Harikasınız,acı mizah gülebilir miyim :) Neşe Kutlutan

Anonymous said...

Selam,
Benim de aklıma,kapatılan,''köy
enstitüleri,'' geldi.Atatürkçü,laik,
çağdaş bir ekolü temsil ederlerdi.
Ama ne gerek var değilmi?Fetullahın
kolejleri onun yerini aldı ya :(
Sağlık ve Sevgi ile kalın.
Melahat Çınar

Sanem said...

Lezzetaşkı, maalesef şu şartlarda öğretmenlerin ne kadar mağdur olduklarını biliyoruz, dileğimiz hükümetin gerekeni yapması. Geçen gün okuduğum araştırma rakamları çok iç sıkıcıydı.


Merhaba Neşe hanım, film bu zamanın animasyon tekniklerini aratmıyor kanımca. Kara mizah yönüne gelince, gülebilirsiniz tabii ;)

Melahat hanım yurtdışında mı yaşıyorsunuz siz de? Lakin bu okulların ne boyutta olduğunu burdakiler! yani hata kaza onlara bulaşmamışlar daha iyi anlıyorlar. Köy enstitüleri denilince size Punto amcanın o konu ile ilgili yazdıklarını okumanızı tavsiye ederim, bir çok anı bulabilirsiniz.

Selen, Esra'yı tanıma şansım olmadı ama yazdıklarını okuyorum iki gündür, hele son yazısını. Hiç akla gelir mi? Çok üzüldüm, yakınlarına ve tüm arkadaşlarına başsağlığı diliyorum. Mekanı cennet olsun.

Anonymous said...

selam sanem hanım,
türkiye'deki;atatürkçü,ulusalcı,
laik,çağdaş kurumlar ve kaleler teker teker düşmektedir.milli eğitim politikası,bir avuç yobazın
eline bırakılmıştır.(tüm kurumlarda
kadrolaşma hızla sürmektedir.son
örneği,trt-1 gn.md.ataması!)

dinci faşizm kuklaları,neoliberal-
ler,ikinci cumhuriyetciler,işbir-
likçiler atatürk'ün çağdaş türki-
yesinin altına dinamit koymaktalar.

9 aralık'ta,ankara'da yapılacak
mitinge-görüşleri beğenelim veya
beğenmeyelim-halk kitlelerinin
katılması gereklidir.meydanlar eskisi gibi dolmalıdır.karşı devrim
karşılığını,halktan gerçek devrimle
görmeli ve yıkılmalıdır.
sevgiler,
deniz aydınlık

Anonymous said...

Merhaba Sanem,
Bütün Türkiye genelinde,''DİN
EĞİTİMİ''ağırlıklı olmak üzere,
başta İSTANBUL,ANKARA,İZMİR,ANTALYA
ve DOĞU İLLERİMİZDE dinci faşist
kadrolaşma tamamlanmak üzeredir.
Binlerce çağdaş,laik öğretmen işten
atılmış,hedef yeni on binlerdir..
NERDE BU DEVLETİN SAVCILARI?Yoksa
hukuk zemininde de büyük baskılar mı var?

Tarikatcıların açtıkları anaokul-
larında,3-6 yaş arası çocuklara,
ortaçağ hurafeleri öğretiliyor.
Tümüyle,özel kız yurtları yobazların eline geçmiş durumda.
Mustafa Kemal ve arkadaşlarının
kurdukları laik,demokratik Cumhuriyetin nasıl kuşatıldığını
gösteren en son örnek,Milli Eğitim
Bakanlığı'na bağlı ''ÖZEL VALİDE
SULTAN ORTAÖĞRETİM KIZ YURDU'' nu
ünlü bir şeyhin müritlerinin yöne-
tiyor olması!..Kara çarşaf,silme
baş,tesettür,kenar mahalle okulla-
rına ,hatta ilkokullara kadar girmiştir.Hepsinde,zorla namaz
kıldırılıyor.Geceleri ''zikir''
sesleri yükseliyor.Durum vahimdir.

İlerici ve devrimci kitlelerin
suskun durması beklenemez.Herkes,
bedel ne olursa olsun,elini taşın
altına sokmalıdır.

Sevgi ve sağlıkla kal,Nur Aksoy

Anonymous said...

Dinci baskı okul değiştirtti
AMASYA (Cumhuriyet) - Amasya Anadolu Kız Meslek Lisesi ile buraya bağlı olan pansiyonda kalan dört kız öğrenci dinci baskı karşısında merkeze bağlı Aydınca Beldesi'ndeki Aydınca Lisesi'ne nakillerini almak zorunda kaldı. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmeni Ahmet A. ile pansiyonun Müdür Vekili Özlem Y 'nin öğrencileri kapanmaya ve namaz kılmaya zorladıkları bildirildi.
Dokuzuncu ve onuncu sınıf öğrencileri olan ve yaşları 16 ile 17 arasında değişen H.D , G.D , Ş.Ç. ve Ş.D , Anadolu Kız Meslek Lisesi'nde Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenleri Ahmet A. ve kaldıkları pansiyonun müdür vekili Özlem Y'nin namaz kılmaları ve kapanmaları yönünde baskı uyguladıklarını söyledi. Bu konuda İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne dilekçe verdiklerini söyleyen öğrenciler, Anadolu Kız Meslek Lisesi'ndeki kayıtlarını aldırarak düz liseye nakil yaptırdı.

Erkek öğretmene nöbet yok
Ramazanda oruç tutmadığı, namaz kılmadığı ve başını kapatmadığı için baskı gören dört kız öğrencinin tasdiknamesini alarak Aydınca Lisesi'ne geçiş yaptıklarını belirten Eğitim-Sen Amasya Şubesi Başkanı Mehmet Saydam , ' türbanlı olan Özlem Y'nin, dünya görüşüne aykırı olduğu gerekçesiyle erkek öğretmenlere ve dinci baskıya karşı çıkan kadın öğretmenlere nöbet tutturmadığını, okul dışından öğretmen getirildiğini, bu öğretmenlerin de dinci baskı uyguladığını ' söyledi. Saydam, baskının AKP İl Başkanı Mustafa Yıldız 'ın bilgisi dahilinde olduğunu, Anadolu Kız Meslek Lisesi Pansiyon Müdürü'nün de Yıldız'ın akrabası olduğunu belirtti.

'Kızım bunalıma girdi'
Amasya'nın merkeze bağlı Böke Köyü'nde oturan 9'uncu sınıf öğrencisi Ş.Ç'nin annesi Zekiye Ç , kızının okulda baskı gördüğü için kaydını düz liseye aldırdıklarını söyledi. Zekiye Ç, 'Kızımızı sınava girip kazandığı meslek lisesinden alıp Aydınca Lisesi'ne kayıt yaptırdık. Kızımız baskılar yüzünden bunalıma girdi. Baskılar nedeniyle başka öğrenciler de okuldan ayrılmış. Konuyu dilekçeyle Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bildirdik' diye konuştu. S.Ç. de ' Öğretmenimiz Ahmet A. bize sürekli olarak, ' Kapanın, oruç tutun, namaz kılın, dini kitaplar okuyun, bu kitapları okula getirin ' diyerek baskı yapıyordu ' dedi.
Baskı gördüğü için okulu bırakan öğrencilerden H.D 'nin annesi Badegül D , çocuklara namaz kılınması ve kapanmaları yönünde sürekli baskı uygulandığını söyledi. Baskıyla din eğitimi almaya başladıklarını belirten öğrencilerden Ş.D. ise durumu ailesine bildirdiğini, onların da kendisini okuldan alarak düz liseye kaydettirdiğini ifade etti. Ş.D, yurtta etüt saatlerinde bile kendilerine ' Arkadaşlar haydi toplu namaz kılalım. Niçin oruç tutmuyorsunuz? ' denildiğini anlattı.
Amasya Anadolu Kız Meslek Lisesi yetkilileri konuya ilişkin açıklama yapmaktan kaçınırken Milli Eğitim Müdürü Necati Akkurt , velilerden şikâyet geldiğini belirterek soruşturma başlattıklarını kaydetti. Akkurt, 'Kimseye zorla din eğitimi verilemez. Varsa böyle bir şey, gereken yapılacaktır' dedi. CHP Amasya İl Bakanı Nadir Ersoy, dinci kadrolaşmayı endişe içinde izlediklerini, AKP'lilerin din dersi öğretmenlerini ve imam hatip çıkışlı öğretmenleri kilit noktalara getirdiklerini, eğitimde bu tür baskıların arttığını belirtti.
Sevgiler,Arzu