27 February 2008

Giden Komşu Ardından Anı Olsun Yazısı.


Komşuda pişip bize de düşen yemek etkinliğini başlatmış bulunuyorum.

Yandaki dört büyük sarmayı görünce ilk tepkim " Aaa bağırsak bulup, mumbar yapmışş" oldu. Bu kadar devasa olanıyla Yunan usulü asma yaprağı sarmasını saymazsak, ilk defa karşılaşıyorum lakin. Neyse efendim bu sarmalar bildiğiniz klasik lahana sarması, ama bizim usul değil. Romen usulü. Arkadaşım Narcis şöyle anlatıyor tarifi:

Marketten bir sürü lahana aldım, içlerini oyup attım. (ben: atmasaydın kızz, kapuska olurdu onlardan!) Kalan kısmı fıçıya yerleştirdim, her katını tuzladım, ağzına kadar suyla doldurdum. O turşu oluyor yavaş yavaş. Ondan sonra yumuşayan yaprakları sarıyorsun aynı dolma gibi. ( İçi köfte gibiydi, bol kıyma, az pirinç, soğan, ve sanırım biber salçası vardı). Tencerede az yağ ve suyla pişiriyorsun sonrasında tepsiye dizip fırında kızartıyorsun üstünü.

Ben buna turşu dolması diyorum, bol ekşiliydi, aman ne güzeldi, lüp lüp yedim. Narcis dedi ki; Sanem bu lahanaları tepside fırına atacaksın, üstüne et koyacaksın, salçalı suyla pişireceksin, bir de öyle yiyeceksin.

Narcis geçen hafta ülkesine döndü, iki minik tosunu vardı, Robert ve Juvanni. Bir daha karşılaşır mıyız bu kürede bilmem ama, bundan sonra turşu olmayan lahananın sarmasıyla nereye kadar!

15 comments:

Anonymous said...

Gerçekten çok orjinal bir tarif
ilk defa böyle bir tarife rastladım. Ben de mumbar yemistim cokta guzel olmustu ama bu sekilde eksili eksili hic denemedim senin damak tadina inaniyorum kesin nefis olmustur. Narcis arkadasinin ellerine saglik paylasimin icin de tesekkurler guzelim.

NuR said...

Ruslar dada bu tarif var, onlar lahanayı çok kullanıyorlar. Parça etle gerçekten müthiş oluyor öneririm...
Sevgiyle kal

Deniz said...

Sanem ağlamak istiyorum! Lahana sarmasının hep bu boyda olmasını ve 2 tane yiyince doymuş olmayı hayal eden ben, Narcis'e en derin saygılarımı yolluyorum. Turşulardan da en sevdiğim lahana turşusudur, hele de fırında pişmiş hali beni fazlaca heveslendirdi :) Nefis görünüyor, sana afiyet olsun onun da ellerine sağlık! Gitmiş gerçi ama, artık bize senden ykın sayılır :) Belli mi olur, dünya bu.. belki biz karşılaşırız :))

sunrise said...

Burada da Polonyalilar yapiyor bunu. Ama tursudan mi bilemem. Hatta catering sirketlerinin menusunde bile var. O kadar tutuluyor yani. E ayni mantik iste, bizim ulkemizde de soguk zamanlarda bir tek bu sebzeler olurdu..Aklin yolu bir demek ki...
Lahana cok buyuk olunca o damarlari benim bogazima takiliyor ya, hala onun icin ince yapraklardan minik minik yapiyorum ben..
Sana afiyet olsun ama..

PERİLİ KÖŞK said...

ağzımın suyu aktı yav,etlisi nasıldır acaba...
deli olup denemek lazım...:)

Berceste said...

Özledin mi gidiverirsin Romanya'ya ne var? Tosuncukları da mıncırırsın hem ya da çağırırsın seni ziyarete...

Berceste said...

Unutmuşum ama ben bu etkinliğe katılamayacağım :( Bizde böyle komşu nerdeeeee... Anca inşaat işlerinde iki yan komşu da. Allah'tan ev müstakil üst ve alt kat derdi yok! İkisi birden matkabı eline aldı mı, ben de müziğe imdat buyuruyorum! Saat şu anda 11 ve biri daha yeni yeni yavaşlattı işleri. Diğerinin de ciyaklama modunda ağlayan bebeleri sustuğuna göre uyudular herhal! Selam olsun canım Türkiyemdeki komşularıma. Şimdi gitsem hemen sevdiklerim dizi dizi ellerinde sevdiğim yiyeceklerle gelirler ziyarete ahhh ahhh...

Punto said...

İlginç bir lahana yemeği. Sanırım beyaz lahana. bir denemeli. Eşime iş çıktı.

Anonymous said...

üfff nefis görünüyor arkadaşınızın elllerinize sağlık

Anonymous said...

offff olmaz yaaa nefis,
ellerinize sağlık.
annemde hep yapar...
Arzu

Sndrfknella said...

Sanemcim sen gel bana komşu ol, ne istersen pişireyim sana :))))))))))))

[ fiкяiмiи iиcє güℓü ] said...

Muhtemelen bir daha hiç karşılaşamayacağın komşundan umarım çok güzel anılarla ayrılmışsındır. Yine de dünya küçük, belli mi olur. Dolmalar ne kadar güzel görünüyor yahu. Bir tanesi, bir adam doyurur.:)

Sanem said...

Herkese ayrı ayrı yorum yazdığım halde, gönderme tuşuna bastığım an, sayfa açılmadı ve kaybettim yazdıklarımı. Son an aklıma da gelmişti kopyalasaydım diye ama iş işten geçmişti.

Bu sinirle tekrar aynı cümleleri kurmam mümkün olur mu, zaten geç kaldım cevap vermek için de..

Herkese teşekkür ederim yorum bırakma inceliğinizden ötürü.

Sanem.

Bak ben said...

Hımmm, çok leziz görünüyor gerçekten, ne farklı bir yemek, turşudan :)) Arkadaşının ellerine sağlık...

KUMSALDA said...

bu tür arkadaşlıklar benı herzaman cok üzer insanalara cabuk alısır zor unuturum ben sen analatımnya sımdı ben burda kotu oldum cnm tel alasaydına arardın ınsanlar arası bag gunumuzde deger kaybedıyor yaaa cok uzuluyorum ama tarıf süpere benzıyor