04 March 2008

Ebruli Mart




3 Mart 1924'de Hilafet kaldırılmış. Bir dergide okuduğum bir yazı vardı, o zamandan 1924'den bahseden bir yazı, sanki bugün gibi.

Ahmet Emin Bey söz aldı:
“Bu memleketin mutaassıp hoca grubu vardır” dedi. “Halk, aydın din adamlarının değil, taassup erbabının tesiri altındadır. Bunlar elbette yeniliğe ve islahata karşı koyacaklardır. Halkı da peşlerinden sürükleyeceklerdir. Bu tehlikeye karşı tedbirleriniz var mıdır? Varsa, bunlar nelerdir?”

Bu kuşku karşısında Mustafa Kemal’in yanıtı şöyle oldu:

“Sözünü ettiğiniz cahil ve mutaassıp güruh, aslında hesaplı nüfuz menfaat simsarlarıdır. Onlar hükümete başvururlar, derler ki:
‘Halk bizim arkamızdadır. Bizim istediğimizi yapmazsanız işiniz kötü olur.’
“Sonra halka dönerler, halka karşı da şöyle bir lisan kullanırlar: ‘Hükümet, bizim avucumuzun içindedir. Bizim her sözümüze uymazsanız, bizim himayemize sığınmazsanız, perişan bir hale düşersiniz.’
“Biz, bu hilekâr nüfuz simsarlarına hiç kulak asmazsak ve hükümetin hiçbir surette kendilerine değer vermediğini belirtirsek, bunlar bir hiç haline inerler.” Yakın Tarihimiz/ Yaşar Öztürk

8 Mart Dünya Kadınlar günü var en yakın, ne diyelim, içimizdeki medeni kadın ruhunun ölmemesini dileyelim.

Sonra 14 Mart Tıp bayramı var, arada başka günlerde varmış, mesela 12 Mart İstaklal Marşı'nın kabulü. Tıp Bayramımız da kutlu olsun şimdiden, Türk doktorlarımıza güvenelim.

18 Mart Çanakkale Zaferi. Anzak'lı torunlar da geliyor olmalı o günlerde büyükdedelerini ziyarete. Nerden nereye.

27 Mart Tiyatro Kutlama günüymüş, kutlanır mı bilmem ama
Muhsin Ertuğrul'u rahmetle analım.

22 Mart Su günü, bu aralar susuzluktan bahsedilmiyor, yaza hazır mıyız?

21 Mart-26 Mart Orman Haftası, ben geçen sene şom ağızlılık yaptım, yangından geçilmedi o yaz. Ne kötü bir görüntüdür yangın sonrası.

Ve 21 Mart Nevruz, gene aynı hafta Türk Dünyası ve Toplulukları haftası varmış. Burada, Amerika'da NY Türk evinde belli tabanı olan etkinlikler düzenlenir mesela. Aynı hafta Dünya Çocuk Şiirleri haftası ayrıca.

18-24 Mart da yaşlılar haftası. Yaşlılık yaşı kaç sayılıyor ki artık? Şimdi kendimi 70 yaşında düşünmeye çalışıyor, bu bendeki gen programıyla 65 yaşın bile bana çok olduğuna karar veriyorum. Bizim ailede erkenci çok maalesef. Huzurevi sakinleri en çok bu hafta mı ziyaret ediliyor acaba?

Mart ayının son pazartesi de Kütüphaneler günüymüş. Evime yakın iki kütüphane var, ikisine de ara ara giderim ve mütemadiyen sıra beklerim, önümde genelde iki üç kişi olur. Şehir merkezi kütüphanesi de değil, kasaba bizimkisi.

Son olarak da Mart'ın son haftası Vergi Haftası. Vergi ödememek eşittir haksız kazanç. Küfeyle ip hikayesi çağrıştı bak şimdi de.

Takvim gibi oldu bu yazı, Mart ayı dolu dolu bir ay gerçekten, hiç bir anlamlı günde hediye almak zorunda olmadığınız aylardan biri ayrıca. Tamamen duygusal.


Tepede görülen fotodaki ipler ebruli, zevkli olur onlarla işlemek, nerde ne renk olacağı belli olmayan, yanar döner şekiller çıkar.



9 comments:

Punto said...

Güzel bir yazı. Eline sağlık.
Bir küçük ilave. Son cemrenin düştüğü ay. Yani baharın müjdecisi, ağaçların suya kavuştuğu ay.

Anonymous said...

'Mart kapıdan baktırır, kazma kürek yaktırır'. bu da ayın atasözü:))
Güzel bir haftasonu diliyorum.
Sevgiler

Anonymous said...

Sanemcim guzel bir yazi olmus. Senin sayende butun ozel gunleri biliyoruz. Guzel bir paylasim olmus. Kadinlar gunumuz kutlu olsun. Hayirli cumalar. Guzel bir haftasonu dilerim.:)

sunrise said...

Sanemcigim,
Maarif takvimi gibi yazmissin valla. Bir de 'gunun manisi' filan olsaydi tam olacakti. Saka bir yana, benim babamin da dogumgunu var bu ay. Bizim icin cok ozel aylardan biri yani..
Biz severiz mart ayini, bahara yakinlastigimizin habercisidir bir de bu ay...

Anonymous said...

Dünya emekciler kadınlar gününüzü
kutlarım.
Nur Aksoy

Anonymous said...

Merhaba Sanem,
12 Mart 71,yılı ile ben de katkı da
bulunabilir miyim?
Sevgiler
Ayşegül Pırlanta

NuR said...

Canım gerçekten değişen hiç bir şey yok, Atam her şeyi nasıl da görmüş, ileri görüşlülüğü beni müthiş etkiliyor. Renkler harika, desen de öyle, kolay gelsin. Ebruli ipler gerçekten de sürprizlerle dolu.
Sevgiyle kal

Sanem said...

Teşekkür ederim Punto amca. En sevdiğim mevsim bahar, İstanbul'un erguvanları göremesek de.



Senin de Goddess!


Son soğuklar olsun Mine, bahar gelsin artık, yeşillensin her yer. Tıp bayramını kutlarım bu arada.

Teşekkür ederim Özgünce, senin de kadınlar günün kutlu olsun, nice günlere!

Sunrise googledan arattığım günün manisine çıkanı yazıyorum: Hoşafın suyu boldur, bir kepçe daha doldur :)

Sizin de sevgili Nur hanım.

Doğumgününüz kutlu olsun Aysegül, aynı burcun insanıyız!

Ben de dünün gazetesini okuyor gibiydim Şennur. O kadar aşina yani :) Yandaki desen de ebrulilerden oluşma.

elfeyp said...

Merhaba,
Evet ben de bayılıorum etamine. Ama benim tercihim biraz daha minik ve çabuk yapılıp, hediye edilebilir modeller. :) En son Yumak dergisini aldım, minik keseler yapıorum şimdi.
En kısa sürede yayımlayacağım. İnsan takip edildiğini görünce hemen bitirmek istio. :)
Sevgiler, kolaylıklar..