30 December 2006

Yoksula et verme diye ayri bir ibadet yoktur. Ibadet yoksula yardimci olmaktir.

Bu yardim yoksulun ihtiyaclarina en uygun olaniyla yapilmalidir. Ameliyat olacak para arayan bir yoksula para vermek, ona et vermekten cok daha ustun bir hayirdir.

Hem Allah'i hem yoksulu daha cok memnun eder. Hicbir ihtiyaci olmayan aileler "ibadet olsun diye bir kan akitip", sonra da karsilikli et "degis-tokusunda" bulunarak kendilerini aldatiyorlar.

Kurban tüm ibadetlerin ortak adidir. Insani Allah'a yaklastiran sey demektir. Bu anlamda olmak üzere Peygamberimiz namazi bile kurban diye anmistir. O halde, Kurban Bayrami'nin Islam'a uygun adi; " Yoksula Yardim Bayrami" olmalidir.

(''Islam nasil yozlastirildi'' kitabindan alintidir)

http://www.mehmetcik.org.tr/onlinebagis/

14 comments:

Punto said...

Tamamen katılıyorum yazdıklarınıza. Bana göre de bayram insanları birbirine yakınlaştıran, büyüklere saygıyı vurgulayan, sevgiyi paylaştıran bir kavram.Yoksa kan akıtmak değil.
Blog açanların çoğu birbirini tanımıyor ama sanal bir sevgi hepsini birbirine bağlıyor.
İyi bayramlar ve sağlıklı yeni yıl dileğiyle.

Anonymous said...

Fon müziği olarak Bulutsuzluk Özlemi'nden "Kuzuların Sessizliği"ni ekliyorum...

the anonymous

NuR said...

Sevgili Sanemciğim,
Sana baştan sona katılıyorum, helede hayvancıkların çok kötü şartlarda telefine acıyorum...
Sana ve ailene, sağlık huzur, mutluluk dolu bayramlar, ve çooook güzel bir yıl diliyorum
Sevgiyle kal

Anonymous said...

iste insanlarin anlamadiklari, o kucuk beyinleriyle idrak edemedikleri ortada. bana gore boyle de sana gore boyle. sana banasi yok bu isin hikmetini bilmedigin ise fazla kafa yormayin siz bence.

Anonymous said...

geçenlerde "fakir vaiz"in televizyonunu izlerken, adamın birisi çıkıp, anlayabildiklerimizi anlıyoruz, anlayamadıklarımıza da itaat ediyoruz dedi.

bir de vaktiyle ferhan şensoy'un "sıkı tutun ortaçağ'ın ucundan" diye bir yazısı var idi.

"yazik" rumuzlu arkadaş idrakden söz edince bunlar aklıma geldi. hangi "idrak"? anlayamadıklarınızı kabul etme, teslim olma, ilkesi üzerine temellendirilmiş bir düşünce sisteminde siz hangi "idrak"ten söz ediyorsunuz?

bir de cemil meriç, "düşünme tereddütle başlar" der. şimdi aklıma o da geldi.

the anonymous - böyle yazılar beni tansiyon sahibi yapacak

Anonymous said...

isteyen istedigini yapsin kardesim. isteyen fakire parasini vesin isteyen kurban kessin. herkes kendi ameline gore artik diger tarafta hangisinin daha hayirli oldugunu soylemek buradakilerin hakki degil. kurban kesene niye kurban kesiyorsun demeye kimsenin hakki yok, digerine olmadigi gibi. zaten kimin kurban kesecegi bellidir fakir adamin kurban kesmesi gerekmez, ha ister keser ona da kimse birsey diyemez. boyle islam nasil yozlastirildi gibi kitaplar asil yozlasmaya yol acan kitaplardir. insan nefsinin hosuna gitmeyen seye ne guzel de kilif buluyor, dusunsen hakli bak ne guzel aaa ne kadar iyi dusunulmus fakire para vermek diyebilir, kardesim onu yeri ayri bunun yeri ayri. kurban kesmeye gucu yeten fakire parasini da verir merak etme sen, kurban kesmek baska bagis yapmaya engel mi ki boyle bir yorum yapiliyor. Bu millet aya cikarken biz neler yapiyoruz diyenlere benziyor. sen ciktinda havadayken yakalayip asagimi cektiler seni diyesi geliyor insanin da neyse uzun bile olsu zaten yeterince...

NAZLICA said...

Sevgili Sanem;Yorumlara baktım ortalık karışmış. Benim en kızdığım şey yazdıklarının arkasında durmayarak isimlerini yazmayan yorumcular.Tanrı insanı yaratırken diğer canlılardan farklı olarak düşünme yetisini vermiş.Herkes aldığı eğitim, yaşadığı toplum, aile, dini inançları vs. ile sosyallaşarak farklı görüşlere, fikirlere sahip olabilir.Hepimiz buna saygı duyarız. Ama kendi fikirlerini, düşüncelerini en doğru benim doğrum diye dayatanlara da tahammül edemiyorum. Kurbanı yıllık et ihtiyaçları için kesenleri, oğlu kızı yakınları çok muhtaçken hacca gidenleri tanıyorum. Herşeyin temelinde iyi insan olmak, güçsüze,ihtiyacı olana yardım etmek, devletine, milletine sahip çıkmak yatıyor.Sevgilerimle.

Anonymous said...

Bu tartışmayı ben uzatmayacağım; zaten karşı görüş sahibi de yeni bir şey yazmamış. Ayrıca başkasının sayfasında uzun uzun tartışmayı da nezaketen doğru bulmuyorum.

"nazlica" rumuzlu blog yazarının eleştirisine katılıyorum. Fakat ben şarkı sözü de eklesem, böyle "dünyayı kurtaran yorumlar" da yapsam the anonymous diye imza atıyorum. Ama dilerseniz blog sahibine de size de gerekli iletişim bilgilerini gönderebilirim.

the anonymous

zeyno said...

Nazlıca ya katılıyorum....

Sanem said...

Evet Punto, dediginiz gibi dusunuyorum ben de, kan akitma gunu degildi bayram bana gore. Ve hatta B. Coskun'un da bayramdan once yazdigi gibi, 'bir can bagislama' bugunler icin daha bir anlamli olurdu.

Sennur'cum, hayvanlarin kotu sartlarda telef edilmesi demissin ya, aklima bir kac sene once bir Prof'un ( ismini hatirlamiyorum), kurban kesmek insanin icindeki vahset duygusunu azaltir demis olmasini aklima getirdi, yazik..

The Anonymous/Troy duku ( yaniliyorsam bagislayin/duzeltin); Kuzularin sessizligini eklemeyi isterdim, lakin sayfamda istenildigi zaman calinabilinen mp3 eklemeyi hala beceremiyorum.
Bir kelime imparatoru denilirmis Cemil Meric'e, bahsiniz sayesinde kendisini tanidim, tesekkurler.

Yazik ; gercekten ne diyecegimi bilmiyorum, ev sahibesi (blog sahibi yani) olmak bu durumda cok zor. Inanin su an bir inisiyator olmak isterdim , ama benim idrak gucum bu kabiliyetlere elverissiz. Bu yuzden kesinlikle beynimin daha cok algilayip, daha cok anlamasini, daha cok bilmesini ve rahat etmesini isterdim. Ve ayrica size tekrar hatirlatmakta fayda var diye dusunerekten ilave etmek isterim ki; bu yazi Y.N. Ozturk'un kitabindan bir kac satir bir alintidir,ve inanin kendi cumlelerimle ifade etmis olsaydim, benim minvalim bu kadar sade, acik ve en birinci dereceden anlayanlar icin olmazdi.

Isimsiz ; uzun olmamis yaziniz, devam etseydiniz, ben sonlara dogru aydan asagi cekilme olayina guldum bile. Gerci ben ulkece asagi cekildigimizi dusunmekteyim.

Nazlica ; dedigin gibi herkesin dusuncesine saygi.. Baskasina hakaret etmeyene saygi, hayir kardesim sen yanlis dusunuyorsun diyen yerine, neden boyle dusunuyorsun diye sorana karsi saygi, kendini yetistirene, merak edene, koru korune olmayanlara karsi saygi.. Ben uzun zamandir bir cok seyi dayatma olarak goruyorum aslinda.. Sevgilerimle, tekrar acil sifalar diliyorum.

Zeyno ; Nazlicaya katilmamak ne mumkun.

Asortik Krep said...

Okuduğum en güzel bayram yazısıydı..Teşekkür ederim bizle paylaştığın için :))

Berceste said...

Senem merhaba,
Isimsiz yorum birakanlarin ben de mertce yorumlarinin arkasinda durmalarini beklerdim. Ayrica eger bir bildikleri varsa, saldirmak yerine paylasmalarini dilerdim, belki kucuk beyinleri gelistirme yetileri vardir diyerek!

Muzik icin sana http://www.radioblogclub.com/ 'u oneririm.

Sevgiler...

NuR said...

Sevgili Sanem,
İş güç epeydir takip edemedim blogları, ama buraları beyni büyük arkadaşımız ziyaret etmiş. Aydınlatıcı bilgilendirici, nazik uslubu iri beynine yakışıyor. Üstelik bayram bayram, dini bayramlarımızı idrak etmiş hali beni çok etkiledi.
The anonymous'un hatırlattığı, ortaçağı sıkısıkı tutan, oralarda tutunup kalanlar maalesef hep olacak. Ayrıca kuzular, pekbişey yapamadılar, ama büyükbaşlar ellerinden geleni bu yılda yaptılar...
Bu yıl İstanbul boğazını kana boyandılar, Allah kabul etsin ne diyeyim.
Canım sevgiler

B5 said...

Ben de yazdiginiza katiliyorum...
Bu olayin kokenini, kurban olayini ve tarih icindeki kulturel gelisimini merak edenler icinse biraz tarihi kaynaklari okumalarini oneriyorum...
Sevgiler,