17 July 2007

22 Temmuz Arifesi


En çetrefilli şeylerden biri kararsızlıktır. Hani tam karar verilir bir yere gidilecek, sonradan aslında fikre en sahip çıkan birinin ani değişimine tanık olursunuz, ya acaba şurası mı olsaydı, burası mı diye konuyu dağıtır. O an tek kararsız o kişi ise kolay , ama ya iki kişi varsa konuda kararsız, o zaman hadi bakalım onlar tartışsın siz dinleyin, yeter ki eşit payda çabuk sağlansın.

Sonra alışverişte de aynı kişidir beni şaşırtan, tüm öğleden sonrasında hangi renk/ tip kazak alacağına kararsız dolanırken, aslında çoktan belli olan zevkinin doğrultusunda neden davranmaz diye sorar dururum içimden. Yakınlarım bilir beni en bunaltan şey alışveriştir. Çarşı, pazar asla bana göre yerler değildir. Bir saatten fazla kaldım mı, bahaneler sıralamaya başlar, yeter ki ben gideyim siz akşama kadar takılın, bana ayıp olmaz der, ayrılırım. Hani bir de ne arzu etmiştiniz diyen görevliler vardır, olurda konuya uygun birine denk gelirse ver o raftan, al öbür raftan derken, yeter ki iki dakka mola olsun diye çay ısmarlayanı bile bilirim.

Bu kararsızlık beni yer bitirir, uzak durdukça gelir bir de beni bulur. En yakın arkadaşlarımdan biri en kararsız olandır ayrıca. Bütün gün Tunalı ve Kızılay'da ayakkabı baktığımı bilirim kendisi ile, bir de toptancısını arayıp bulup aldığımızı. Kendisi sırf kararsız değil, üstelik araştırmacı ruhludur da, önce beğenir, sonra o geveze tezgahtardan toptancısını öğrenir, Ulus'a yollanır, sonra da toptancıyı da delirtip inanılmaz ucuza getirirdi, şaşardınız.

Şimdilerde de çeşit çeşit kanallarda seçim arifesini takip ederken, kararsızım demiyor mu biri, o an artık ben öyle bakakalıyorum. Hadi herşeyi anladık; kararsızlık, ikilem zordur ve yorucudur, kişinin kendisini ilgilendirir ve onun sorunudur en fazla ama bu seçim be abicim diyorum, yani hükümete kim geçsin bir zahmet seçeceksin, oyunu vereceksin. Sonra bu hükümet senin başında olacak, onun seçtiği Cumhurbaşkanın olacak. Nasıl yani kararsız olmak, iyi veya kötü, ister sağ ister sol, ister ne olduğu belirsiz olsun, ama birşey olsun. İnsanın oy verme yaşına kadar aldığı eğitim, dünya görüşü, ailesi, toplum ve benzeri bunca sosyal olgunun hiç mi etkisi olmaz yani. Hem insan ne istediğini bilir değil mi, ne beklediğini? Bunu bilmeyen insan var mıdır, yoktur tabii. E bir insan nasıl kararsız olur o zaman, ben cidden anlamıyorum.


21 comments:

Tuğçe said...

Merhaba Sanem,
Etamin nasıl yapılır anlatan bir site bulurum belki diye ararken keşfettim siteni.Çok da iyi oldu.Tahmin edebileceğin gibi sorumun cevabına henüz ulaşamadım ama başka yerlerde gördüklerimden çok daha kaliteli modelleri yalnızca senin sayfalarında buldum.Çok hoşuma gitti.Eski yazdıklarını okumak da güzeldi ve o çerçeveleyip fotoğrafladıkların gerçekten etamin miydi???İnanmak zor!Tebrik ederim.Gerçekten...

MorKoyun said...

Secim konusunda haklisin ama kararsiz Kazim'lara laf ettirmem kardesim:)Ben ve dahil oldugum Kazim grubu bu dunyaya dukkan dukkan dolasmak, tezgahtar ahalisini cileden cikarmak, en hesapli gonulden baglandigimiz mesela ayakkabiyi bulana dek gerekirse tek tek tum ayakkabilari denemek, bir at ila bir deve alircasina gezinmek uzere geldik, mutlu mesut yasiyoruz:))N'olmus yani?

BALDAN TATLI said...

Kime oy vereceğim hala karasızım. Pazar günü neler olacak bakalım.

mrl's page said...

Bu gelmiş geçmiş en sevimsiz seçim!
Yazın ortasında seçim mi olurmuş! Bu ülkede trafik zaten gerçek bir terörken insanları yollara döktüler.Annem ve babam şuanda yolda, İstanbul daha çok milletvekili çıkaracak gelmek gerek dedi babam!400 km yol yapıyorlar bugün ! Bende dua ediyorum varsınlar artık diye...

Üstelik kimi seçeceğin ayrı sıkıntı! Seçtiğini alternatifsizlikten seçiyor olmaksa kabus!

700 bağımsız aday var bu seçim,
hayırlısını dliyorum...

Alış-veriş konusunda aynı senin gibiyim, dolaşamam walla.Ben de giderim bana da ayıp olmaz.

Sevgiler İstanbul'dan
~mrl~

PERİLİ KÖŞK said...

Arada bir kararsızlıklarım tutar ama gene de aşağı yukarı ne yapacağım bellidir ,ne giyeceğim ,ne yiyeceğim,kime oy vereceğim....
oldu olacak o piti piti yapsın millet kim çıkarsa bahtlarına ona oy versinler sonra da gene ne çıkarsa bahtımıza yönetirler koyun koyun..
çok kızıyorum çok ,bu kararsızların kararsızlıkları yüzünden memleket karardı yav....

mimarkemallisesi said...

1970 bizim için bir başka idi. ardından 1971 12 mart'la tanıştık. 1973 çok güçlü bir karşı çıkışın anlamsal içeriği ile toplumu sarstığı bir süreçti. Bu uzun yürüyüş 1977 ye kadar sürdü. 1977 artık önemli bir eşikti. Sovyetler Birliğinin işinin bitmesi Türkiye gibi ülkelerin sarılması ile gerekleşebilirdi. Türkiyem o alaca karanlıktan kör edici aydınlık duygusuna böyle geldi. Kime oy vermek çok kolay. Görmek çok güç.

Anonymous said...

Selam,bence kararsız kalınılmamalı,
geçmişte hep aynı partilerin yaptıklarını,hizipciliklerini,
kaypaklıklarını görmedikmi??
-Özgürlik,kardeşlik,adalet diyen,
-programı ve kadrosu belli,
-ermeni yalanını isviçre'de bağıran
Türk Bayraklarını açan,
-mevsimlik işçiler/işsizler (l5 mil)-20 mil.insanın açlık sınırında
olduğunu- 2 mil.sokakta yatan sokak
cocuklarına parti progarmında yer
veren,
-hortumculardan,yerlı ış bırlıkcıerden hesap soracak-satılan
yeraltı ve yer ustu kaynaklarımızı
tekrar mıllılestırecek,
-bölucu teroru bıtırecek-turk,kurt,
ermenı,yahudı,cerkez,gurcu ve dıger
butun azınlıkları tek bayrak,tek
vatan;üniter milli devlet anlayısında,KEMALİST,
-40 yıldır gerceklerı bangır bangır
bagıran-dunyanın 7.buyuk,avrupa'nın
1.buyuk ordusu TÜRK ORDUSUNUN<
satılmıs enteller tarafından yıpratılmaması ıcın bagıran ve ordusuna sahıp cıkan,

bu ornekler sayfalara sıgmaz...
baraj sorunu ıcın insanları dusunduren ,yurtseverlern-kuva i milliyecilerin partısı kım acaba?

Elınızı vıjdanınza koyun arkadaslar
ve bu partıye sahıp cıkın...
Inanınkı barajı gececktır,tereddut
etmeyın lutfen. sevgıler,aysegul
partisi

Berceste said...

Kararlı olmak da işe yaramıyor ki Sanem :) Ben ne alacağımı gayet iyi biliyorum, gidip bakıyorum çarşıya, yok ondan üretmiyorlar. Anneme yalvar yakar diktirdiğim çok şey olmuştur. Gel gelelim anneme seçim için gel seni parti başkanı desem olmaz! Bakıyorum ben kime verirdim diye, yukarı tükürsen bıyık, aşağı tükürsen sakal bir durum var. Ama şunu biliyorum ki bu vatanı satan adamlara kesinlikle ve kesinlikle vermezdim!!! Atatürk boşu boşuna açmadı fabrikaları, boşu boşuna kurmadı çiftlikleri. Kendi bağımsızlığımızı elde edelim diye elinden geleni yaptı. Eeee bugünkü halimiz ne, başta çok iyi alt yapısı olan bankalar bile teker teker yabancılar gitti. En güzel sahillerde yabancılar ev aldı, almakla kalmadı, o sahalara Türklerin girişini nerdeyse yasakladı! İstanbul'da her bir köşe başı satıldı. Yeter artık, yeter!!!

Deniz said...

Sonunda da soylendiği gibi cocuklarımızı düsünerek oyumuzu kullanmalıyız. Benim bir cocugum var onu dusunuyorum, öbür tarafta kadının 7 cocugu var, kocasının dediğine oy verecek. O cocuklar büyüyüdüğünde, bizim gibi ülkesini düsünmeyerek kendisini düsünen ve tek ama en iyi sekilde cocuk yetistirmek düsüncesini tasiyanlar ve onlarin tek cocukları, maalesef daha degisik dengelerin icinde bulacaklar kendilerini. Umarim ben yanilirim ve bizlerin tek cocuklari, bizlerden daha iyi korurlar cumhuriyetimizi...

Bocuruk said...

Mutlaka oy kullanmak, boş atmamak lazım kesinlikle böyle düşünenlerdenim. Ama vereceğin oyu çok isteyerek iç rahatlığıyla mı vereceksin dersen hayır derim. Sevgili Berceste'nin dediği gibi bildiğim kesin ve tek şey ülkeyi satanlara, satacak olanlara oy vermeyeceğim. Sanemcim, bu konudaki duyarlılığın ve yazın için çok teşekkürler.
Sevgilerimle...

Selen said...

Sanemciğim ben de Mor Koyun gibi kazımlar grubundadım. Alışverişte en son iki taneye indiririm kararımı ama birini seçemem :) Diğer konularda daha başarılı sayılabilirim tabi ki ama seçimlerde sırf kararsızlıktan hiçbir partiye oy vermeyenlere ya da kocasını, anasını, babasını dinleyenlere de karşıyım. Herkes bir bireydir ve kendi fikirleri vardır. Mükemmel seçenekler olmasa da önümüzde kötünün en iyisini seçmek lazımdır.
Sevgiler

[ fiкяiмiи iиcє güℓü ] said...

Ben bilmem beyim bilir, diyenler. Memlekette oy verilecek adam mı var, diye yakınanlar. Aman, benim oyumla ne değişecek ki, diye boş geçenler ve kararsızlar. Memleketimiz için hayırlısı olsun. Çocuklarımız, bizim yaşadığımız sıkıntıların hiçbirini yaşamasın. Bir tane oyumuz var ve bunu doğru kullanmak lazım. Güzel vatanım için en iyisi, en hayırlısı neyse o olsun.:)))

Punto said...

Yazlıktan uçarcasına geldik, kararımızı verdik ve oyumuzu kullanıp tekrar döneceğiz.

Anonymous said...

AKP GELDI ISTE , NOLDU SUSTUNUZ? BUNCA LAF EDIYORDUNUZ, COK SUKUR GENE BASTAYIZ.
SEVGI VE SAYGI ILE EFENDIM.
A.

Anonymous said...

MEMLEKET ICIN HAYIRLISI OLSUN,
TEBRIK EDERIZ....
SEVGI VE SAYGI EFENDIM.
Z.

Anonymous said...

MERHABA. YORUMUN İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM. SECİM SONUÇLARINI KABUL ETMEK VE HERŞEYİN HAYIRLISI OLUR İNŞALLAH DEMEKTEN BASKA SÖYLENECEK BİR ŞEY YOK SANIRIM. BİZ GÖREVİMİZİ YAPTIK AMA, MALESEF MAKARNA VE KÖMÜRÜN ŞEHİT KANLARINDAN DAHA ÖNEMLİ OLDUĞUNU TAHMİN EDEMEDİK... VE HALKIM KARARLISIYLA, KARARSIZIYLA BU AKP YE YÜZDE BİLMEM KAÇ OY VEREREK TEKRAR BİR BEŞ YILLIK DAHA İKTİDAR YAPTI. BUNLARA OY VERENLER SONUÇLARINA KATLANMAK ZORUNDA VE BİR KAÇ ZAMAN SONRA ŞİKAYET ETME HAKLARI YOK. AMA BEN KATLANMAK ZORUNDA DEĞİLİM. ÇÜNKİ BEN GÖREVİMİ YAPTIM...
SEÇİMLER KONUSU DIŞINDA ŞU KARARSIZLIK OLAYINI BİZDE ŞU AN FAZLASIYLA YAŞAMAKTAYIZ.:) MALUM OSS SONUÇLARI GELDI VE KIZIMIZ GUZEL BIR PUAN ALDI. SIRA GELDI TERCİH YAPMAYA.. AHH KARARSIZLIK. ŞU ÜNİVERSİTEMİ OLSUN, YOK YOK BU MU OLSUN... UMARIM HERŞEYİN HAYIRLISI OLUR.. SAĞLICAKLA KALIN...

Anonymous said...

"...sanki boyle dememisiz, dogruyu soylememisiz gibi, goturdunuz de reylerinizi o zenginlere verdiniz, hem de zengin partilerinin en azginina teslim ettiniz hukumeti..."

"...aklim ermedi.. Dunyanin neresinde gorulmus fakir fukaranin zenginlere, sendikasini kapatanlara oy verdigi? Bu ne acaip istir? Bu ne acaip istir?"

"...8 aydir hukumetteler. Gordunuz mu yaptiklarini. Alin iste. Alin iste size mubarek olsun. Cicek edip de basiniza sokun..."

" ... reyini onlara verme; kendini de ulkeni de atese atma, bu zenginlerin elinden kurtar dedik... bekleyin de gorun... bekleyin de gorun... daha beterin beteri var... gorunen koy kilavuz istemez"

Bunlar Yasar Kemal'in 1960larda TIP icin yaptigi radyo konusmasindan.

Bundan sonra ben hastane kapisinda tedavi olamayan bir yasli gordugumde uzulmeyecegim. Cocuguma bakamiyorum diye aglayan babanin hissetikleri beni etkilemeyecek, artik lokma bogazimda kalmayacak, gecip karsisina sapirdata sapirdata yemek yiyecegim (cocuklar icin uzuluyorum, o hala baki). Bundan sonra maasim yetmiyor diyen memur gordugumde, "daha beter ol, kuru ekmek bulamazsin umarim" diyecegim.

Hadi ekonomiyi batirmalari bir yana. Hadi es dost akraba kim varsa zengin etmeleri de bir yana. Hadi ulkeyi satmalari, Kuzey Irak sorunundaki onursuzluklarini da unutalim.

Adam 'anani da al git" dedi. "yan gelip yatma yeri degil" dedi. "Kelle" dedi. Ey benim mezhebi genis halkim. Ey dune kadar yurttaslarim derken, bu kelimeyi dolu dolu hissetigim halkim. Hic mi manevi degeriniz kalmadi? Mezhebiniz bu kadar mi genis? Bu sozleri nasil sindirdiniz?

Memlekete donunce, ucaktan cikip korugu gecince gordugum ilk iki kisye yumrugu cakicam. Nasil olsa bir AKP'ye oy verdi istatistiksel olarak. Bosa gitmez.

Blog Jandarmasi - Asagi Troy Duku

Anonymous said...

KARDEŞŞŞ,FAZLA TAKMA KAFANA,TAKARSANDA AVRUPA TOKA TAK..

UNUTMAKİ ÇAN KULESİNDEN İZLEYENLER
VAR....BİRDE BAŞKA İZLEYENLER VAR..

YENI BIR DÖNEM..KAVGA YENİ...
HALK BILINÇLI...

MİHRİ BELLİ - 1971/ARALIK

Sanem said...

Pazar gunu aksam ustu saat ikiden beri suregelen sinirim ve bogazimdaki yumrudan ne soyleyecegimi bildim, ne yazacagimi. Bencilligin hat safhada olduguna tanik olmaktan dolayi cok uzgunum.

A. Nesin az demis diyip duruyorum, yuzde altmisi degil, sekseni dese yeriymis. Ona bile raziyim. Ama bir insanin ozsaygi yoksunu olmasina razi degilim, olamiyorum. Kendine saygisi olmayan insan hazmeder bu sozleri, duymamazliktan gelir, once kendim der, once benim menfaatlerim der.

Herseyi ogrettim, bir usakligi ogretemedim demisti Atam, ama artik bir bes sene daha, tabii bu arada ummet olmazsak, usakliga devam.

Yuksek karakterlidir Turk milleti demisti Atam, ama maalesef oldukca bencil, yapilanlari sineye cekmekten, tepkisizlikten kuzu olup cikmisiz.



Bundan sonra sehitlere aglarken bir daha dusunmeli, iki ay sonra ekonomik kriz 'sizi' duvara carpinca akliniza gelsin, ekonominin guya iyi oldugu nasil kriter olarak alindi hala anlamiyorum ama yakindir ciliz yardimlarin faturasinin cikmasi.

DREAMER Elif GÜNEŞ said...

artık tayyip erdoğan bir başbakan değildir.Bir tür diktatör olmuştur.
neden bir dikatatör olarak değerlendirilmelidir derseniz açıklaması burada http://dreamer319.blogspot.com/2007/03/son-frsat.html

Anonymous said...

...