10 September 2007

Sivri



Hayatımda buradaki sivrisinekler gibi yüzsüz ve sallapati olanlarını görmedim. Ayrıca hem oldukça iriler hem de bir yere konup ısırmıyorlar; önce konup sonra kendi ekseninde dolanıp en uygun damarı ararcasına kolaçan ediyorlar. Ya madem kondun hemen ısır git, kolumu bacağımı sallıyorum bana mısın demiyor, yerinden oynamıyor bile. Ben de artık iğnesini batırdığı an enseliyorum, bırakıyorum son dakkaya kadar heyecanla A rh - kanımı iki yudum emecek diye umutlansın. Ama dikkat ediyorum sayın okur, ne zaman hunharca alt etsem birini, aynı gün içersinde sülalesi beni buluyor; ertesi gün her yerim şiş, kızarık ve kaşınmaktan kanamalı. Biri çıkıp da sinekkov kullasana veya sonradan kaşıntı kremi sürsene demesin rica edicem, zira ben de biliyorum ama işe yaramıyor, kaşındıkça tüm kremi tırnaklarım vasıtası ile geri alıyorum, daha iğrenç.



Daha bitmedi sevgili okurum, bir de geçen gün doktorum -korkarım alerjik astımınız var-dedi. İki senedir her mevsim dönüşlerinde giderim kendisine, bu sefer acil servisten direk transfer oldum ve sonuç sonunda bir şeye bağlandı: Alerjik astım. Muhtemelen de neme, polene ve hatta halı/koltuk tozuna. Yıllarca hiç bir şeye alerjim fizyolojik olarak yok diye dolanırken, yürekten gelen alerjilerime de alışıpdurmuşken, oldu mu şimdi, napıcam ben bunca ağacın, börtü böceğin arasında.



Yukarıdaki sinekse helikopter sineği, veya haber muştulayıcısı. Öyle derler di mi, kime yakın uçuyorsa "aa sana haber var ayol, bak helikopter sineği tepende" diye duymuşluğum var. Ben gölün kenarında çektim, dolu dolanıyordu tepemde. Bir de aşağıdaki kuş efendi var, yarım saat öylece kaşındı durdu.



Fotoğraflarla oynanmıştır efendim, biri makro olup bir güzel tırtıklanmıştır sağından solundan, diğerinde de kontrast düğmesine basılmıştır. Nesi kontrast oldu pek bilinememiştir. Kitap alınmış, çalışılmaktadır.

24 comments:

Bocuruk said...

Ya bu sivrisinekler nerede olsa beni bulur. Özellikle akşamları çok güzel ortamlar sayelerinde zehir olmuştur bana:( Geçmiş olsun Sanem'ciğim...

[ fiкяiмiи iиcє güℓü ] said...

Sivrisinek ve bilumum ısırgan mahlukat, eti, kanı tatlı olana gelir derler. Nasıl oluyorsa artık.:)) Gelir bin kişinin içinde bulur beni. Ki biz ağacı, yeşili nadiren görüyoruz. Sana kolaylıklar diliyorum. Bir de oraların sineği bile nasıl kan emeceğini iyi biliyor demek.:))

NAZLICA said...

Sanemciğim geçmiş olsun. Allerji çağın hastalığı,neye karşı olduğunu da tam bilemiyorlar aslında. Hastaya kendini takip etmesini öneriyorlar. Tam da bir adi sivrisinek yüzünden gece uykularım kaybolmuşken senin yazın geldi önüme. Pat çat kendimi paralamama rağmen isabet ettiremedim. Canları cehenneme diyorummmm:))) Sevgiler

Punto said...

Geçmiş olsun. Sivrisinek konusunda sanırım her kesin bir derdi var. Ama sivrisineklerle mücadele konusunda görevli olanların hiç bir dertleri yok. Kanları bol, fazla kaşınmıyorlar sanırım.

Pınarın Kulubesi said...

Canım benim,
geçmiş olsun. Biz çareyi klimalı ortamlarda yaşamakta bulduk. Camlar, kapılar kapalı, içeri sinek girmiyor. Klimanın verdiği yapay havayla yaşıyoruz. Yeni olanlar havada ki mikrobu da kırıyormuş güya.
Alerjik astım var ise kendi kendinin doktorusun bundan sonra. Alerjinin neye olduğunu en iyi sen tespit edebilirsin,
temiz nefesler, sivrisineksiz serin akşamlar diliyorum. Az kaldı, havalar soğuyunca ortadan kaybolur bu sinekler..

B5 said...

Bir- Cok gecmis olsun. Alerji kismi da astim kismi da kotu :(. Ileri yaslarda da cikabiliyormus, evet, ben de yeni yeni ogreniyorum.

Iki- Sivrisinek gozlemlerin harika. Evimizin cok yakininda bir kanal var kanocularin gecis yeri ve sivrisinek yuvasi. Ama garip yani isirmiyorlar! Boyle sey olabilir mi? Isirmayan ve vizirdamayan sivri? Havalar da soguk zaten, hal kalmamistir. Seninkiler de gider yakinda. Alerji icin de polen zamani degil :) Alerjikler icin yiginla urun var. Ve özel tekstil, onlardan kullan...

Astim icin rahatlatan birseyler ogrenirsem yazarim. Caylar,otlar vardir muhakkak spazm cozucu...

Sevgilerle,

Admin said...

Canim merhaba,
sinekler hallolur yakinda, ama astim icin cok cok gecmis olsun. Psikolojik kokenli bir rahatsizlik olduguna inananlardanim. Kizim Elif in rahatsizligi. Kanada ya yeni geldigimizde oldu, o bunalimli gunlerde yani, yeni bir ulkeye adaptasyon esnasinda olusan reaksiyondu bence. Ilk ulkesini ziyaretten sonra kayboldu:)) Hatta doktor o agiza sikilan fisfis seklindeki tuplerden vermisti, bizimki o tup ilaclara sarilmaya baslamisti, sonunda evdeki butun o tup seklindeki ilaclari cope attim, cunki kortizon iceriyorlardi. Nihayet akli basinda bir doktorumuz apple cider tavsiye etti. O gunden beri bu hastalik bizim evde tarihe karisti, demistim ya Turkiye ziyaretinden sonra hic bir sey kalmadi. Cok uzun oldubu yazi tatlim kusura bakma ceneme vurdu bu gunlerde:)))
Canim sana cok guzel bir hafta diliyorum, sevgiyle mutlulukla kal.

Alp ve Ege'nin Annesi said...

Kiz böcegi de deniyor buna, helikopter daha iri olan turu bildigim kadariyla...

Deniz said...

Sanem, sineksavarlar bir işe yaramaz. Beni yanında taşırsan, bulunduğum ortamda sinek benden başkasını ısırmadığı için rahat edeceğin kanaatindeyim. Fotoğraf konusunda da tebriklerimi sunarım. Çok yakın zamanda polimer kil ile yaptığın çalışmalarının fotoğraflarının da geleceğinden eminim :) (baskı yapma Sanem'e)

Sanem said...

Merhaba adaşım. İade-i ziyarete geldim ben. Bloğuna yeni geliyorum ve ilk kez yorum bırakıyorum.
Bizim evde olmuyor sivrisinek deyip dururken, üç gün önce bizim kızın ayaklarını, kollarını, heryerini ısırmışlar. Bembeyaz pamucuk eti şişti kızardı. Ben de arkalarından verdim veriştirdim o adi canavarlara. Neden bizi bulmuyorlar da gidip O'nu ısırıyorlar diye.

Sevgiler...

Sanem said...

Bocuruk'cum çok teşekkür ederim, artık pantolon giyiyorum, şort sezonunu sinek yüzünden erken kapattım.


Incegül'cüm, bir de kanında fazla nikotin olana gelir diye okudum dün, sigarayı bırakalı çok oldu gerçi ama...


Nazlı'cım, şimdilik üç şeyle sınırlı bir alerjik durumum var, umarım bunla da kalır. Yiyeceklere yok mesela, biraz pepsiye alerjim olaydı keşke ya...

Punto amca, teşekkür ederim. Sivrisineklerle en çok uğraşan beldelerden biri de Güllük'tü bizim oralarda. Neredeyse cibindiriği ile ünlü olacak bir kasabamızdır bu turistlik yerimiz, hala aynıymış, engelleyememişler sivrisinekleri.


Pınar'cım havalar bir soğusa ben de neme karşı alerji de kalmıycak, sinekler ve kokarcalar da beni rahatsız etmiyecekler. Dün akşamdan beri de çöple haşırneşir kokarcadan bunaldım.

Sanem said...

B5'cim teşekkür ederim ;) Sizin o kanaldakiler küçükçene olup sanırım toplu halde uçan cinsten olabilir, eğer öyleyse onlar dediğin gibi sadece seni takibe uçuyor ve medet de ummuyor. Astım için ginger iyiymiş galiba, iştah açıcı yönü de varmış. Cok saol ilgin için ;)

Sanem, incegülün dediği doğru o zaman, O'nun eti de kanı da en tatlıdır eminim, nasıl da kaşınıyor ve nasıl da canı yanıyordur ;(

Dantelcim, çok teşekkür ederim. Ben son iki senedir rutubetle ciddi bir şekilde uğraşıyorumö parka bile gitsem öksürük başlıyor, kortizon içermeyen bir ilaç verdi doktor, bakalım şimdilik iyiyim ama şu apple cidera bakıcam, tarihe karışşın istiyorum ben de.

Alp ve Ege'nin annesi; kiz böceğini bilmiyorum ama bundan irisini görmiyim ben ;) Alp ve Ege'nin Datça fotoğraflarına bayıldım ben, hele divan üstü kahvaltı öncesi uyku hallerine.


Deniz, aslında kendime yeni bir isim ve fotoğraf arıyorum blog için, seni hep image maker olarak hayal ettiğimi biliyorsun di mi? Ankara'ya yolum düşerse sinek için değil ama gardırop için fikir alabileceğim yeganesin.

Aybike Ceylan said...

Sanem'cigim,
Oncelikle cok gecmis olsun. herhalde yaz aylarinda hepimizin ortak sorunu su sivriler:)
Sevgilerimi gonderiyorum.

Deniz said...

Sanemciğim, beni görsen "aa bundan mı fikir alacağım gardrop için" dersin :)) Kelin ilacı olsa başına sürermiş :) Fotoğrafla ilgili yardımım olursa hay hay. Mail ile bana ulaşabilirsin profilimden, sana yazmak ve fikir alışverişinde bulunabilmek bana ancak gurur verecektir :)

Selen said...

Sanemciğim,
Bu sivri kardeşler belli kan gruplarına geliyorlar gibi rivayetler duymuştum. Hatta bir ara aile içi bir konuşmada merak etmiştik bu sivriler nasil isirir, vs diye. Şöyle bir bilgiye ulaşmıştım:
"Sivrisineklerin sizin kanınızı emerek beslendiğini düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Onların beslenmek için şekere ihtiyaçları vardır. Bunu da bitki ve meyve sularından elde ederler. Kana ise yalnız dişi bireyler muhtaçdırlar. Yani sizi ısıranlar dişilerdir!!! Çünkü dişiler yumurta üretirler ve bunun için kana ihtiyaçları vardır. İşte bu yüzden yorganın dışından sarkan elinize yumuşak bir iniş yaparlar. Cildinize en yakın olan damarı tespit ettikten sonra alt ve üst çene yardımıyla altı bıçaktan oluşan kesme sistemleriyle derinizi derinlemesine keserler. Bu bıçaklardan birinden akıtılan sıvı dokuları uyuştururken aynı zamanda kanın pıhtılaşmasını engelleyerek kanın dişi sivrisineğin karnına doluşunu devam ettirir. Böylece bu küçük canlı sizi uyuşturarak nazikçe ameliyat eder. Ancak siz bundan haberdar olmazsınız. Sivrisinek işini bitirdikten sonra ise derinize akıttığı sıvı kaşıntı hissi verir hatta şişliğe sebep olabilir. Bir sivrisinek hareket eden avını yaklaşık 5.5 m'den algılıyabilir.Ortalama hayatları boyunca 250 km'lik yol yaparlar... (Söyle Nasıl?)
Astım için de aman dikkat. Varsa dikkat etmen gerekenler ne olur ihmal etme. Geçmiş olsun...
Sevgiler

mrl's page said...

Sanemcim merhaba,

Sivri sinek beni de delirtir, ama matlardan kullandım vızırdadıklarını duyduğumda bu yaz iki defa ve hiç biri bana temas etmedi neyseki :) 16 yaşımdayken Altınoluk'ta kevgire çevirirlerdi bizi, 2.bir diz kapağım olmuşluğu vardır :)

Allerji ne yazık ki yaşla gelişebiliyormuş! Yastığını-yorganını da antiallerjik kullanman belki faydalı olur, yattığın oda da halı olmayacak sanırım...
Birde arabanın polen filtresini herkesten sık değiştirmek gerekiyor :)

Geçmiş olsun çok...
Sevgiler
~mrl~

Anonymous said...

yaa cok cok uzuldum,gecmıs olsun.
bızım yaylada da cıktılar bu sene,
mubarekler 'teyyare'gıbı valla,
f-330 pılotu oldum ben,hanı su uzun
mesafe machestere gıder gıbı.ama
yanlıs anlamayın uk'da ki degıl.,
usa'da ki manchester.neyse antıformılaten dıye bı ılac var da,
hep onu sıktım ayaklarıma.ama tablet olanı degılde,sprey olan.
tekrar cok gecmıs olsun.aylin

Timur said...

Sevgili Sanem
geçmiş olsun diyorum
allerjik astımın olduğuna göre allerjik bir bünyen var demektir , bu da muhtemelen başka şeylere de allerjin olabileceği anlamına gelir , örnek ilaçlar ...
lütfen dikkatli ol !
sevgiler

gönüllü doktorun :)

B5 said...

3 bitki ogrendim astim (allerjik de dahil) icin:

*INULA HELENIUM-
(sari bir cicek, wild sunflower ya da Elecampagne),

*PINUS PINASTER-(Bir cam kabugu),

*RIBES NIGRUM (bildigimiz yaban mersini)

Bu ücü astim,, allerjik astim gibi durumlarda kullaniliyor, Internete bakarsan yiginla sey bulursun. Zaten ilaclarin icine de konan antihistaminikler.. Ben Italyanca baktim. Ingilizce kontrol edip, onayladim tedavilerini :P.
Buraya Latincelerini yazdim ki, bulabilesin heryerde...

Bunlarin oldugu cok ürün vardir, aklinda bulunsun,

Sevgiler,

Pınarın Kulubesi said...

Sanem'im,
seni sobeledim Severim adlı oyunda... 3 tane sevdiğin şeyi yazıyorsun ve seni daha yakından tanıyoruz böylece..
sevgiler

MorKoyun said...

Haberi bu arkadas getirecekse istemem oyle haberi ben:)) Isminden belli 'haber tasiyicisi' ya da 'haber getiricisi' degil 'mustulayicisi', olasi carpisma durumunda hissedileni betimlemisler adeta ismini koyarken:)))Bir de poz sirasinda objektife dogru donmesine hayran kaldim:))
Gecmis olsun Sanemsancigim:)

Tijen said...

Sanem vallahi benim de başım derttedir sivrilerle. Neyse ki Antalya'da pek olmuyor da delik deşik olmaktan kurtuldum. Biliyorum geç ama bugün ben de seni linklerime ekledim, bilesin istedim. Sevgiler sizin oralara.

NAZLICA said...

Sanemciğim iyimisin? Uğradım ortalarda yoksun. Umarım herşey yolundadır. Sevgiler.

pigmelerle.dans.eden said...

Sanemcik,
bence sen ordaki sivrilere cok cok iyi davran ve kiymetini bil... Sitma yapmiyorlar en azindan. Ben burda ne zaman sivrisinek soksa pesinden kos kos butun gece, sonra yakalayip bakiyorum govdesi cizgili mi diye... Cizgililer sadece cok kasindiriyor, sitma yapmiyor cunku... Ugrastigim seye bak :)
Meltem